Werkstress? Voorkom een burnout!

 

Geregeld komen er mensen in mijn praktijk met een burnout. Een ernstige klacht waardoor mensen zichzelf?ineens niet meer herkennen?. Ze herkennen zich als mens in iemand die altijd actief was, hard werkte, doorzette bij moeilijke situaties. Iemand die perfectionistisch van aard is en niet snel genoeg nemend met zoals het is, stabiel qua persoonlijkheid.

Veel mensen hebben de burnout niet zien aankomen of niet willen zien aankomen. Deze komt vaak?als een donderslag bij heldere hemel opzetten?. Althans zo lijkt het; de donkere wolken waren er al wel, maar die werden genegeerd. Mensen die in een burnout raken zijn meestal zeer harde werkers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zij hebben vaak langdurig vol overgave gewerkt en vanuit hun grote verantwoordelijkheidsgevoel zijn ze toch door gegaan ondanks alle signalen van het lichaam dat het niet goed ging. Bij doorvraag blijken er al langere tijd lichamelijke klachten aanwezig te zijn als slapeloosheid, concentratiestoornissen, gevoelens van irritatie, minder werkvreugde.

 

Signalen van een burnout

Bij mensen met een burnout kan er ineens een?knopje? om- of uitgaan. Het lichaam wil ineens niet meer. Dat kan zich uiten door zich niet meer te kunnen concentreren op het werk; bijvoorbeeld een reactie kan zijn dat de inhoud van e-mails niet meer opgenomen wordt en de informatie niet meer binnenkomt. Iemand met een burnout kan daardoor fouten gaan maken op zijn of haar werk, iets wat voor de omgeving ook zichtbaar is. Een ander voorbeeld is ineens niet meer weten hoe de weg is naar de klant is, waar al talrijke keren naar toe is gereden. Een black-out. Een grote vermoeidheid is ook een signaal, maar ook het tegenovergestelde is mogelijk: een gevoel van opgejaagdheid, niet meer kunnen stoppen.

spa_stones_purple_flower_droplets_reflection-1920x12001

Duur van de burnout

Als iemand dan ziek thuis komt te zitten is het nooit een kwestie van enkele weken voordat de burnout verdwenen is. Het is een kwestie van een half jaar tot zelfs enkele jaren. Afhankelijk van de spanningsperiode die is opgebouwd voor de burnout, de psychologische begeleiding, de gezinssituatie, hulp van anderen en het herstelvermogen duurt een burnout langer of korter. Bij een burnout heeft de persoon in kwestie vele jaren onder hoogspanning gefunctioneerd. Het stresssysteem is geheel uit balans geraakt. Het sympathisch stelsel wat het lichaam aanzet tot actie is overbelast en het parasympathisch stelsel wat het lichaam weer tot rust brengt werkt niet meer.

Wat een ondersteuning kan zijn bij de behandeling van een burnout is een ontspannende massage waarbij het parasympatisch stelsel weer tot rust komt. Dit is altijd een aanvullende behandeling want een gesprekstherapie bij een psychotherapeut of psycholoog die zich heeft gespecialiseerd in burnout is zeker aan te raden om niet nog een keer in een burnout te komen. Door gemasseerd te worden, wordt ervaren waar de spanning in het lichaam zit. Dit kan er voor zorgen dat de lichamelijke signalen beter herkend gaan worden en dat iemand met een burnout vanuit?het hoofd weer in het lichaam komt?.

De herstelperiode duurt lang, maar een ontspannende massage kan een goede ondersteuning bieden en een lichtpuntje in de week zijn!

Consult 30 minuten 20,00

Consult 60 minuten 40,00

Miranda van Putten

Het is voor mij een streven om de vragen die mensen mij stellen over de verschillende massages en therapieën op mijn weblog duidelijk naar voren te laten komen.
Heb je dus vragen of wil je ergens meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op! ~ Groet Miranda